COUNTRY

United Kingdom __PROJECT_PIN_ANCHOR_LABEL

CITY

Oxford

ARCHITECT

FJMT (Francis-Jones Morehen Thorp)

PRODUCT

©Quintin Lake & FJMT

The University of Oxford’s neuroscience research facility on the John Radcliffe Hospital site is a mixture of clinical research stations, imaging analysis rooms, seminar rooms, research assessment rooms and wet and dry research labs. Key design objectives for the three-storey, 15 metre-high rectangular building were to create a contemporary and timeless look that blended in with local surroundings, as well as a sustainable design. 

©Quintin Lake & FJMT

The building’s façade combines solid masonry walls and windows arranged to relate to the position of the sun. Natural ventilation is provided through vertical ventilation louvres, which also provide an effective night purge system, part of the building’s natural heating and cooling systems. The windows are fixed with glazing that provides security and allows plenty of natural daylight into the building, which enhances the comfort and wellbeing of the occupants.

©Quintin Lake & FJMT

The glass chosen for the windows is Guardian SunGuard® SuperNeutral™ (SN) 63, a coated solar control glass that provides a trendy neutral grey appearance that gives a more sophisticated, classy touch and look to the building. The glass also provides high light transmission, optimal solar control and thermal insulation. In addition, the glass has very low external reflection, as well as neutral and low internal reflection.

Where is this building?

Create my account

Create your personal account and start your favourites list, which you can share with friends and colleagues.